Maanantai-illan harjoitusten jälkeen Espoon Olarissa aurinko on vielä ylhäällä. Tuuli henkäilee lempeästi ja candominolaiset lähtevät kotia kohti. Yhdet kävelevät kohti metroasemaa, toiset bussipysäkille ja muutamat autoillensa kimppakyytiläiset kannoillaan. On kevät! Tällä hetkellä candominolaiset treenaavat toukokuun alussa pidettävään Janna Yliojan tutkintokonserttiin. Toukokuussa tiedossa on myös kaksi messua, joissa Candomino avustaa.

Joillekin meistä takana on ensimmäinen vuosi candominolaisena. Se tuntuu mahtavalta! Ihan vasta oli tuo heinäkuu, jolloin uskalsin ja päätin hakea tähän unelmieni kuoroon. Olin kuunnellut Candominoa aina ihan pienestä pitäen. Rakastin – ja rakastan edelleen – legendaarista Iloinen joulu -äänitettä. Candomino soi mielestäni todella kauniisti, ja sen klassinen ja hengellinen ohjelmisto kiinnosti kovasti. Hurahdin kuorolauluun lukiossa laulaessani koulumme kamarikuorossa ja erilaisissa lauluyhtyeissä. Lukiosta valmistumisen jälkeen haaveilin uudesta kuorosta ja pohdin kovasti erilaisia vaihtoehtoja. Kuuntelin Candominoa ja otin kuorosta enemmän selvää tutkaillen nettisivuja ja taas kuunnellen kuoron tulkintoja eri biiseistä. Klikkasin “Hae kuoroon”-osiota.

Avasin kyselylomakkeen muutamia kertoja niihin vastauksia pohtien. Yhtenä päivänä vastasin itsevarmasti kysymyksiin ja lähetin kyselylomakkeen eteenpäin. Elokuussa tuli kutsu koelauluun ja olin tosi jännittynyt, mutta samalla innoissani tulevasta. Koelaulussa lauloin Vexi Salmen sanoittaman kappaleen Maailma on kaunis. Tuntui merkitykselliseltä laulaa itselleni tosi tärkeä kappale noinkin jännittävässä tilanteessa.

Pääsin kuoroon. En olisi voinut olla onnellisempi! Pian alkoi tutustuminen muihin kuorokamuihin, ohjelmiston harjoitteleminen ja maanantaisin pidettävät harjoitukset.

Mennyt lukuvuosi on ollut hyvin antoisa. Aloitimme syksyn 2022 kuoroperheen yhteisellä leirillä, jossa treenasimme ja vietimme aikaa yhdessä CandoMinin kanssa. Marraskuussa pidimme upean Credo-konsertin Espoon tuomiokirkossa, jonka ohjelmistossa oli mieletöntä Einojuhani Rautavaaran kuoromusiikkia. Se oli eka keikkani candominolaisena ja siksi myös hyvin ikimuistoinen! Harjoittelimme myös konserttiin kaksi Bachin motettia, jotka kuullaan myös tulevan syksyn 2023 Bachin motetti-konsertissa. Motetit ovat niin hienoja!

Oli myös sanoinkuvailemattoman ihanaa päästä laulamaan joululauluja niin taitavien laulajien kanssa ja esittämään ne joulukonserteissa. Hienointa oli laulaa koko kuoroperheen voimin perinteinen joululaulu Maa on niin kaunis. Kallion kirkossa yleisö nousi seisomaan viimeisen säkeistön ajaksi ja tunnelma oli juhlallinen ja harras. Joululaulujen kauniista sanomasta mieleeni on jäänyt päivä, kun joulun alla erään pienyhtyekeikan jälkeen päätimme spontaanisti mennä Helsingin päärautatieasemalle laulamaan joululauluja. Siinä ollessani ja laulessani tajusin taas eläväni unelmaa: ihmisten vienot hymyt, lämpimät katseet ja liikutus joululaulujen toiveikkaasta sanomasta toi hyvin merkityksellisen olon. Laulamalla voi tehdä niin paljon hyvää. Riittää, kun edes yksi ohikulkeva ihminen kokee musiikin taian sisimmässään.

Merkitykselliseltä tuntui myös laulaa helmikuussa osana Kuoromusiikin Kausikonsertteja. Musiikki soi Ritarihuoneella Baltian ja Ukrainan tasangoilta -konsertissa ja niin yleisö kuin koko Candomino ja CandoMinikin pääsivät hyvin meditatiiviseen ja koskettavaan tunnelmaan. On niin ihanaa laulaa yhdessä taidokasta ja tasokasta kuoromusiikkia!

Kevät kuljettaa Candominoa ja koko kuoroperhettä kohti kesää. Edessä on onneksi vielä maanantaisia harjoituksia, joiden jälkeen aurinko on aina yhä korkeammalla. Se lämmittää ja säteilee. Harjoitukset ovat jälleen saatu päätökseen ja mieli on täynnä lauluja, onnea ja iloa.

Amalia Pitkälä, candominolainen 2022–

Candomino hakee uusi laulajia! Nopeimmat hakijat ehditään laulattaa vielä ennen kesää ja lisää koelauluja järjestetään elokuussa. Hae rohkeasti mukaan!

Osta lippuja tästä