CandoMinin uunituore, upea Tuike-joululevy on juuri ilmestynyt! Mutta mitä mieltä levytysprojektista ovat kuorolaiset itse? Nyt haastateltavina ovat kuorolaiset Alisa 14v, Aada 17v, Elina 16v ja Greta 15v.

Millaista oli äänittää Tuike-levyä?

Aada: Kuorolevyn tekeminen on aina ihan omanlaisensa projekti. Tämän levyn tekemisessä parasta oli se, että tehtiin yhdessä hommia. Vaikka loppua kohden osaa rupesi jo väsyttämään, niin aina joku huikkasi ”kyllä me jaksetaan!” tai ”nyt tehään tää!”, ja kaikki olivat taas täysillä messissä. Hyvä fiilis säilyi koko levytyksen ajan. Kuoron ennaltakin hyvä yhteishenki parani vielä entisestään, kun yhdessä kannustettiin toisiamme ja hiottiin levystä aivan timanttinen. On mahtavaa, että yhteisestä tekemisestä on nyt konkreettinen muisto, joka säilyy.

Elina: Nauhoittaminen oli tarkkaa hommaa, mutta todella palkitsevaa, kun kauan hinkattu kappale saatiin viimein äänitettyä. Huomasin, että levylle tulleet kappaleet oppi pieniä yksityiskohtia myöten, kun taas konserttikappaleissa ei takerruta niin paljon yksittäisiin äänteisiin tai sävyeroihin.

Greta: En ole koskaan aikaisemmin ollut mukana kuorolevyn nauhoituksissa, joten joululevyn äänittäminen oli tosi minulle jännittävä kokemus. Vaikka äänittäminen on kivaa, niin on se myös rankkaa. Kun Viena pitkän päivän jälkeen kertoi, että kaikki kappaleet olivat menneet nappiin, tuli niin helpottunut olo, että tuntui siltä kuin pystyisi tekemään ihan mitä vaan. Yli kaksi tuntisten normitreenien jälkeen väsyttää aina, mutta jopa kahdeksan tuntia kestäneiden äänitysten jälkeen vasta tiesi miltä kunnon väsymys tuntui. Äänitykset olivat kuitenkin huippuja! Vaikka samaa kappaletta otettiin uudestaan ja uudestaan yhteishenki ei laantunut. Koko ajan oli ihana fiilis ja koko porukka oli täysillä mukana alusta loppuun sakka.

Alisa: Kuorolevyn ja vieläpä joululevyn äänittäminen oli hyvä alku joulunodotukselle. Se toi hyvän joulufiiliksen ja myös kuoron yhteishengelle paljon hyvää. Äänittäminen oli mukavaa, mutta myös raskasta, kun joitain kappaleita piti laulaa monta kertaa, että niistä tulisi hyviä. En ole ollut tätä levyä ennen nauhoittamassa levyä, joten se toi myös uusia kokemuksia.

Mikä on suosikkisi levyn kappaleista? Miksi?

Aada: Levyn kappaleista suosikkini on Sylvian joululaulu. Kappale on tunnelmallinen ja siinä on kaunis melodia. Uusi sovitus on erilaisuudessaan mielenkiintoinen ja raikas, mutta siinä on kuitenkin säilynyt sama lämpö kuin alkuperäisessä laulussa.

Elina: Suosikkini ovat Sylvian joululaulu ja Kuului laulu enkelten. Niissä on perinteisen joululaulun tunnelmaa, mutta kappaleita muokkailtu ja lisäilty yllättäviä kohtia.

Mitä joulu ja joululaulut merkitsevät sinulle?

Greta: Joulu on aina ollut lähellä sydäntäni ja odotan sitä innoissani joka vuosi. Joulun tunnelma eroaa jotenkin maagisesti kaikista muista juhlapyhistä. Parasta joulussa (heti ruoan jälkeen) on joululaulut. Onkin ihana laulaa tuttuja joululauluja mahtavien tyyppien kanssa – se tuntuu niin upealta.

Elina: Joululauluissa on erityinen tunnelma, mikä tekee laulusta jouluisan. Joululauluja kuunnellessa tulee rentoutunut ja lämmin olo, ja joululaulujen mukana kulkee paljon muistoja. Joululaulut tekevät joulun!

Alisa: Joulu on ilon ja rauhallisuuden aikaa ja Tuike-levyä kuunnellessa pääsee ihanaan joulutunnelmaan! Joulu on ehdottomasti yksi lempijuhlistani, jota odottaa aina! Joululaulut ovat tärkeässä osassa joulutunnelman luomisessa, ja siihen Tuike on erityisen hyvä vaihtoehto.

Aada: Joulu on levon ja rauhoittumisen aikaa usein hektisen syksyn jälkeen. Kynttilät, tuoksut, rakkaat ihmiset ympärillä ja varsinkin joululaulut tuovat joulun. Joululauluja kuuntelen aivan liikaa: tänäkin vuonna aloitin jo heinäkuussa. Joulu ei olisi mitään ilman joululauluja, jotka saavat pysähtymään ja rentoutumaan joulun tunnelmaan.

Miksi Tuike on tämän joulun paras ostos?

Aada: Juuri oikeanlaisia, kauniita ja tunnelmallisia versioita perinteisistäkin joululauluista on välillä vaikea löytää. Tuike-levyllä on kuitenkin monipuolisesti niin perinteisiä kuin uudempiakin kappaleita. Kuoron kirkas ja rikas sointi viimeistelevät huolella tehdyn kokonaisuuden.

Elina: Tuike-joululevyllä on perinteistä joulun tunnelmaa ja myös jotain aivan uutta jouluun. Levyllä on monenlaisia kappaleita erilaisille kuulijoille. Monet joululevyt koostuvat samoista perinteisistä joululauluista, mutta Tuike-levyltä voit löytää uuden joululaululempparin.

Alisa: CandoMinin sointi on ainutlaatuista ja hyvää kuunneltavaa, sekä kappalevalinnat levylle ovat huikeita!

Greta: Tuike on erityinen levy. Olemme kaikki panneet sen eteen parastamme ihan sydämimme pohjasta asti. Levyn tunnelma on kuin toisesta ulottuvuudesta ja ainakin minä aion kuunnella sitä ihan fiiliksissä koko joulun! Tuike tulee olemaan paras ostos, minkä olet koskaan tehnyt.

CandoMini juhlistaa Tuike-levyä levynjulkistuskonsertissa keskiviikkona 4.12. klo 19 Olarin kirkossa. Julkkareihin ja joulutunnelmaan voi ottaa varaslähdön CandoMinin Hiljainen joululaulu -sinkulla.

Osta lippuja tästä