Marjukka Malkavaara, Candominon intendentti 2009-10 (teksti julkaistu aiemmin Essessä 10.12.2009)

Yleisradion ulkolähetysauto seisoo parkissa Olarin kirkon edessä. Autosta kirkkosaliin johtaa piuhojen vana. Sisällä autossa istuvat ja odottavat kuorotoimittaja, tuottaja Inari Nuutero (nyk. Tilli) sekä äänisuunnittelijat Tommi Slotte ja Kalevi Laine.  “Haluatteko harjoitella vielä?” Nuutero kysyy saliin kuuluvan mikrofonin välityksellä.

Kirkossa on innostunut ja keskittynyt tunnelma – Espoon nuorisokuoro Candomino on äänittämässä Yleisradiolle kantanauhaa eli musiikkia radionkuuntelijoiden iloksi. Johtaja Esko Kallio on valinnut äänityskappaleiksi sekä joululauluja että suosittuja hengellisiä lauluja: mukana ovat esimerkiksi Sulho Rannan Taas kaikki kauniit muistot, P. J. Hannikaisen Tuikkikaa, oi joulun tähtöset ja Kari Rydmanin Niin kaunis on maa. Rydman on tätä nauhoitusta varten tehnyt kappaleeseensa uuden kuorosovituksen, ja säveltäjä Lauri Nurkkala puolestaan on sovittanut Candominon nauhoittamista joululauluista kaksi.

Candomino_Olari029

Mutta nyt istutaan Yleisradion ääniautossa ja odotetaan Heikki Klemetin Iltalaulua alkavaksi. “Hyvä, että Esko valitsi tämän laulun, se sopii niin moneen paikkaan”, Nuutero toteaa tyytyväisenä lehteillessään Iltalaulun nuottia. Viiden kappaleen äänittämiseen on varattu vain viitisen tuntia, siinä ajassa täytyy tulla valmista. “Kantanauhan äänitys on kuin konserttiäänityksen ja levynteon välimuoto”, Nuutero selittää. Levyä tehdessä saatetaan tarvita jopa sata ottoa laulua kohti. Nuuteron muistiinpanojen mukaan Candominon edellinen nauhoituskappale Taas kaikki kauniit muistot meni purkkiin kahdeksalla otolla.

“Voisitteko hajaantua vähän? Ja voisivatko miehet asettua hieman taaemmas? Nyt kuulemme yksittäisiä ääniä”, Nuutero opastaa. Candomino aloittaa Iltalaulunsa. “Todella siistin kuuloista”, Nuutero ja Slotte myöntelevät.

Candomino_Olari038

Päivän lopussa niin kuoro ja sen johtaja kuin tuottajakin puhkuvat tyytyväisyyttään. “Candomino soi kuin enkelikuoro, kuoron soundi sopii todella hyvin Olarin kirkkoon”, Nuutero kehuu. Turussa kasvanut ja itsekin monissa kuoroissa laulanut Nuutero kertoo tunnistavansa Candominon työskentelytavassa jotain hyvin tuttua. “Olen itse kasvattikuorossani Turun konservatorion nuorisokuorossa tottunut siihen, että kappaleiden työstäminen on hyvin tarkkaa. Myös Candominossa tehdään perusteellista työtä, ja se kuuluu. Kuoro soi raikkaasti ja kuulaasti.”

Nuutero sanoo uskovansa, että Candominon äänittämät laulut voivat saada soittoaikaa radiossa. “Koen, että joka tapauksessa teemme suomalaista kulttuurihistoriaa. On hieno ajatus, että vaikkapa 50 vuoden päästä joku voi löytää nämä äänitteet ja laittaa niitä edelleen yleisölle kuultavaksi.”

Ylen toimittaja Inari Tilli kertoo lisää Candominon kanssa tehdystä pitkästä yhteistyöstä 9.4. julkaistavassa Candomino 50 -juhlajulkaisussa. Teos on saatavilla On Compassion -konsertissa sekä sen jälkeen verkkokaupastamme!

Osta lippuja tästä