Annu Mikkonen, laulanut Candominossa 70-luvulla

Vanhat ihmiset muistavat parhaiten vanhoja asioita ja koska olin Candominossa kauan, kauan sitten, voin rauhassa noita aikoja muistellakin.

img_1011

Kuoron ensimmäinen ulkomaanmatka taisi olla matka Lundiin pohjoismaisille kirkkomusiikkipäiville kesällä 1974 ja ellen aivan väärin muista, tehtiin seuraava matka Unkariin kesällä 1977. Oli valtavan hienoa päästä kuoromatkalle Pohjoismaiden ulkopuolelle. Matkaan valmistauduttiin huolella. Tytöillä oli vielä melko uudet, Metsovaaran mustavalkoiset kuoropuvut. Ohjelmistossa oli uusia teoksia ja mukaan oli otettu myös joitakin unkarilaisia kansanlauluja, joita lauloimme ”sujuvasti” unkariksi.

img_1010

Kuoromatka oli monella tavalla suurten tunteiden ja elämysten matka. Joillekin se ajoittui jopa hyvinkin merkittäviin elämän käännekohtiin. Matka oli myös pitkä, hyvin pitkä. On kiinnostavaa, miten nuoren ihmisen mieli saakin ajan kulkemaan hitaasti. Meillä oli konsertteja mm. Budapestissa ja Esztergomissa, joka ainakin tuolloin oli Espoon ystävyyskaupunki. Meitä kuljetettiin Unkarin kauneimmilla paikoilla Tonavan varrella, ja matkan järjestäjät olivat suuressa ystävällisyydessään järjestäneet meille mahdollisuuden toipua matkan rasituksista Balaton-järven rannalla sijaitsevassa hienossa upouudessa mökkikylässä.

img_1012

Mökkikylä tarjosikin hienot mahdollisuudet lepoon. Ainoita ajanvietteitä oli rannalla makoilu. Satojen tuhansien järvien maasta tulevat parikymppiset kuorolaiset jaksoivatkin loikoilla jonkin aikaa järven rannalla, mutta sitten alkoi pitkästyttää. Toimeliaimmat pyykkäsivät, leikkivät parturia, pelasivat korttia tai muita pelejä, siivosivat mökkejä, lukivat kirjoja ja kun päivä oli juuri ja juuri saatu puoleen, alkoi jo toimeliaimpiakin pitkästyttää – ja kuumakin oli. Niinpä joku keksi, että läheisen kylän kaupasta saisi varmaankin jäätelöä. Ja niin saikin. Sai kuitenkin myös muunlaisia virvokkeita.

Ostosmatkan jälkeen aika sitten sujuikin varsin iloisissa merkeissä, kunnes Tane ja puheenjohtaja Sirpa katsoivat, että on kurinpalautuksen paikka. Riehakkaan iltapäivän ja illan jälkeen seurasi ankeampi aamu läksytyksineen ja kovennettuine kuoroharjoituksineen. Loppumatka olikin sitten tiukasti ohjelmoitua ja varmasti oli viisas päätös pitää nuoret kuorolaiset touhukkaina.

Haaste ja arvonta: onko sinulla mielessäsi jokin Candomino-muisto?  Kirjoita siitä 1.3.2017 mennessä osoitteeseen candomino (at) candomino.fi ja olet mukana arvonnassa! Palkintona on 2 kappaletta Candomino50-juhlajulkaisuja (Candominon työntekijät ja nykyiset jäsenet eivät ole mukana arvonnassa).

Osta lippuja tästä