Heikki Penninkangas, Candominon varapuheenjohtaja

Haaveiletko kuorossa laulamisesta? Tai oletko joskus laulanut, ja haluaisit nyt jatkaa rakasta harrastusta? Syksy on usein uusien mahdollisuuksien ja harrastusten aikaa. Myös kuorot jatkavat toimintaa kesäloman jälkeen, näin myös Candomino.

Kuoroharrastuksen aloittamiseen voi liittyä pelkoja. Mielessäsi ehkä pyörii kysymyksiä. Osaanko laulaa? Olenko tarpeeksi hyvä? Onko minulla sävelkorvaa? Osaanko lukea nuotteja tarpeeksi hyvin? En osaa laulaa sanaakaan saksaa tai latinaa tai jotakin muuta kieltä. Mutta älä turhaan murehdi tuollaisia!

Minäpä kerron oman esimerkkini. Haaveilin monta vuotta kuorossa laulamisesta. Olin soittanut huilua, mutta laulanut vain satunnaisesti. Kun kävin kuuntelemassa kirkkomusiikkiteoksia ja kuorojen joulukonsertteja, ajattelin, että olisipa hienoa olla mukana tuolla laulamassa! En kuitenkaan tiennyt, miten kuoroon pääsisi mukaan, kunnes kaverini vinkkasi silloisen asuinpaikkani seurakunnan kuorosta. Hän kehotti soittamaan syksyllä kuoronjohtajalle. Ääni täristen soitin, ja kuoronjohtaja toivotti tervetulleeksi mukaan harjoituksiin.

Muistan vieläkin sen jännityksen määrän, kun menin paikalle: valtavasti outoja kasvoja joka puolella. Kuoronjohtaja kysyi, olenko tenori vai basso, mutten osannut vastata. Minut passitettiin bassojen riviin ja sain käsiini elämäni ensimmäisen kuoronuottini, Faurén Requiemin. Kuoronjohtaja kertoi tahtinumeron, josta lähdetään ja antoi äänet. Ihmetykseni määrä oli suuri: Mikä ihmeen tahtinumero? Mikä noista äänistä olikaan se minun ääneni? Entä miltä riviltä nuotteja pitää katsoa? Samalla sivulla oli ainakin viisi riviä nuotteja! Tästä selvittiin ja mukavaa oli, kun avuliaat konkarit vieressä auttoivat pelokasta noviisia. Oikea nuottirivi löytyi ja lähtösävelenkin oppi kuuntelemaan.

Se, että uskalsin mennä kuoroon ja aloittaa tämän harrastuksen, on ollut yksi elämäni hienoimpia päätöksiä. En olisi aiemmin uskonut, kuinka paljon hyvää kuoroharrastus voi antaa ja kuinka paljon tulen vielä jatkossakin kokemaan musiikin parissa.

Myös ensimmäiset harjoitukset Candominossa ovat jääneet mieleeni. Niihinkin liittyi pientä jännitystä, kun paikalla oli paljon uusia ihmisiä ja itselle uusi johtaja. Heti alusta asti minulla oli kuitenkin hyvin kotoinen olo ja oma paikka löytyi helposti tästä kuoroperheestä.

Syksyn ensimmäiset harjoitukset pidetään maanantaina 27.8. Olarin kirkossa. Oletko sinä ehkä mukana näissä treeneissä?

Nähdään koelauluissa torstaina 23.8.!

Sekä Candominon että CandoMinin (10–17-vuotiaille) koelauluihin pääsee ilmoittautumaan täällä. Myös 7–10-vuotiaille tarkoitetussa Kuorokerhossa on tilaa!  Kuorokerhoon voi ilmoittautua seuraavasta linkistä.

Osta lippuja tästä