Esko Kallio, Candominon johtaja

Candomino on lähdössä taas pidemmän tauon jälkeen ulkomaille kilpailemaan, tällä kertaa niinkin lähelle kuin eteläiseen naapurikaupunkiimme Tallinnaan. Olin samoissa kilpailuissa v. 2005 toisen kuoroni, HOLlin kanssa, ja hyvät kokemukset järjestelyistä ja kuorojen hyvä taso houkuttelivat lähteä osallistumaan uudestaan.

Musiikkikilpailut herättävät aina mietiskelyä niiden tarkoituksesta ja järjellisyydestä – varsinkin kuorokilpailuissa menestykseen tunnetusti vaikuttaa oman laulamisen lisäksi vähintään yhtä paljon se, mitkä muut kuorot sattuvat tällä kertaa kisoihin osallistumaan, kuten myös monet satunnaiset tekijät kisaolosuhteista tuomariston mieltymyksiin. Ajattelen lähinnä niin, että harjoitusprosessi on itsessään se tavoite, ja menestystä siinä voidaan jopa oikeasti mitata hyvin rehellisesti ja kouriintuntuvasti yhteisen osaamisen kehittymisenä harjoituksesta seuraavaan. Harjoitusperiodin viimeisessä harjoituksessa (ja etenkin aloitettaessa ihan eri ohjelmistoa sitten kisojen jälkeen!) menestys sitten punnitaan siinä, että ovatko meidän standardimme oikeasti nousseet, ja ollaanko me nyt mahdollisimman laajasti ajatellen jotenkin parempi kuoro kuin ennen kisoja. Yleensä olen kokenut laulajiston kehittyvän näissä prosesseissa, eli palkinnot voivat olla parhaimmillaan suuriakin.

Kotiintuomisina kilpailuista on joskus tullut mitaleita ja pokaaleja, joskus taas ei. Kisoissa olen yleensä saanut kokea mahtavia musiikillisia energiavirtoja lavalla kuoron kanssa, ja vähintään yhtä tärkeitä kokemuksia ovat olleet ne kerrat, kun on saanut kuulla jotain kuoroa ja johtajaa, jotka ovat olleet jollain tavalla häiritsevänkin paljon omaa touhuamme pidemmällä. Inspiraatio onkin tärkeimpiä asioita mitä olen kilpailuista saanut ottaa mukaan. Puoliksi vitsaillen sanoinkin laulajilleni, että kilpailuissa on palkintoina jaossa inspiroivia esimerkkejä vielä paremmasta kuorolaulamisesta – paitsi joillekin, joille tuomariston on tarkoitus sitten jakaa lohdutuspalkintona rahaa ja pokaaleja.

Mahtavan energistä harjoitusperiodin loppua meille ja hyvää kevättä muillekin!

 

Candomino valmistautuu Tallinnan kuorokisoihin kolmella kotimaan konsertilla: Oulun tuomiokirkossa la 30.3. klo 18 yhdessä Cantio Laudis -kuoron kanssa, Ylivieskassa Suvannon kappelissa su 31.3. klo 14 ja Olarin kirkossa Espoossa ma 8.4. klo 19 yhdessä Jubilate-kuoron kanssa. Lisätietoja konserteista ja lipunmyynti osoitteessa candomino.fi ja Facebookissa

Osta lippuja tästä