Pinja Perttunen, candominolainen 2017–

Miltä tuntuu laulaa ensimmäistä kertaa Candominon riveissä kokonainen konsertti? Entä palata vuosien tauon jälkeen kuoroon ja Eskon johdettavaksi? Näistä kertoo ensimmäistä kautta kuorossa laulava vihtiläinen lukiolainen Vilpiina Pietiläinen ja muusikon opintoihin Candominosta ponnistanut espoolainen oopperalaulaja Jussi Vänttinen. Jussi lauloi Candominossa noin viiden vuoden ajan vuodesta 2008.

Kumpikin Vilpiina ja Jussi löysivät tiensä Candominoon kavereiden innoittamana. Jussi kertoo hakeneensa kuoroon päähänpistosta: “Ystäväni Jooa Saulamaa lauloi tuolloin kuorossa. Menin huvin vuoksi katsomaan Candominon nettisivuja löytääkseni sieltä Jooan nimen. Löysin nimen lisäksi myös ”hae kuoroon” -linkin. Koelaulun kautta päädyin Jooan vierustoveriksi ykkösbassoon.” Vilpiinaa kiinnosti erityisesti kuoron korkea taso, hyvä ilmapiiri ja haastava mutta hieno ohjelmisto.

Ensimmäisiä kuukausiaan kuorolaisena Vilpiina kuvailee mukaviksi: “Oletin etukäteen kuoron lisäävän koulustressiä, koska aikaa kouluhommille jää tietenkin vähemmän. Olen kuitenkin saanut huomata, että kuorosta saa niin paljon positiivista energiaa, että koulujututkin sujuvat ilman suurempaa epätoivoa ja turhaa vatvomista. Lisäksi kuoron tsemppaavan ja kannustavan ilmapiirin ansiosta virheitä ja omaa ääntä ei tarvitse pelätä.”

Kuorossa isossa roolissa ilmapiirin luojana onkin johtaja. Sekä Jussi että Vilpiina kehuvat Eskon tapaa kiinnittää huomiota myös pieniin yksityiskohtiin, kuten lausumiseen ja yksittäisten sointujen puhtauteen. Ammattimuusikkona Jussi kertookin oppivansa vielä vuosien jälkeen uutta musiikista kuoron riveissä: “Esko on musiikillisesti ihailtavan kunnianhimoinen ja saa kuorosta paljon irti. Hänen muusikkoutensa on syvällistä ja monipuolista ja johtaminen selkeää ja informaatiorikasta.” Syksyn aikana Vilpiina on oppinut tuntemaan Eskon johtajana, jolla on pohjaton kärsivällisyys, uskomattoman hyvät neuvot ja rennon ammattimainen ote, jotka saavat laulajat antamaan parastaan. 

Grandominon paluu -konsertin ohjelmistosta Vilpiina ja Jussi nostavat esille Phos Hilaronin. Siitä välittyy paikoittain vahvoja tunteita, jotka tekevät kerta toisensa jälkeen vaikutuksen. Lisäksi Jussi kertoo pitävänsä paljon Tõnu Kõrvitsin Kreegi vihik -teoksesta. “Grandomino-ohjemistossamme on mielestäni paljon hienoja kappaleita ja teoksia. Haluankin sanoa kaikille, jotka ovat kahden vaiheilla konserttiin tulemisesta, että älkää antako tuntemattoman ohjelmiston jarruttaa. Tuntematon takuuvarmasti yllättää jollakin tavalla ja tarjoaa huikean elämyksen. Jokaisesta kappaleesta voi löytää hienoja kohtia, vaikka muuten kappale ei kokonaisuutena olisikaan suosikki. Tulkaa siis avoimin mielin kuuntelemaan!” kannustaa Vilpiina.

Vilpiina astelee candominolaisena ensimmäistä kertaa lavalle juuri Grandomino-konsertissa. Jussi puolestaan on ehtinyt laulaa kuoron riveissä – ja kuulla myös yleisönä – useita konsertteja. “Candominolla on kaunis, herkkä ja kuulas sointi. Nykyisessä kuorossa on paljon hienoja laulajia ja kuoro onkin loistavassa vireessä. Candominon alumnit tuovat kuoron soundiin lisää syvyyttä ja isoutta. Alumneissa on mukana solistisesti taitavia laulajia ja tämä osaltaan vahvistaa kuoron sointia. Esko on kerännyt tämän kertaiseen Grandomino-konserttiin todella huikean kokonaisuuden. Mukana on minulle useita entuudestaan tuntemattomia teoksia, mitkä ovat toinen toistaan upeampia. Tulkaa ihmeessä jakamaan kanssani tätä ainutkertaista mahdollisuutta nauttia aivan mahtavasta kuorokonsertista!”

Grandomino, eli Candomino ja alumnilaulajat, tekevät paluun 1.11. klo 19 Espoon tuomiokirkossa. Liput 18/13 € ennakkoon Candominon verkkokaupasta ja ovelta tuntia ennen. Lämpimästi tervetuloa konserttiin!

Osta lippuja tästä