Viena Kangas, CandoMinin johtaja

Maanantai 20.5.2013. Pieni joukko Candomino-kuorolaisia kokoontui kevätkonsertin jälkeen Ursulaan kahville keskustelemaan laulamisesta, musiikista ja kuoron tulevaisuudesta. Yksi heitti ilmaan ajatuksen, että mitä jos kuorolla olisi oma “farmikuoro”, joka harjoittelisi Candominon rinnalla ja voisi olla pidemmän tähtäimen ratkaisu kuoron iänikuiseen laulajapulmaan. Toinen innostui tästä heti ja ilmoittautui vapaaehtoiseksi kuoron vetäjäksi. Näin sai alkunsa CandoMini, Candominon oma lapsikuoro.

Kun Emmi Saulamaan kanssa lähdimme perustamaan uutta lapsikuoroa, emme juurikaan miettineet käytännön haasteita, kuten rahoitusta tai sitä, mistä laulajat löydettäisiin. Meillä oli valtavasti intoa ja uskoa siihen, että homma lähtisi kyllä pyörimään, ja olimme itse valmiita tekemään töitä talkoovoimin. Jälkikäteen olen usein miettinyt, että asioiden parempi suunnittelu ja pohjatyö olisi voinut helpottaa monia asioita myöhemmin, mutta toisaalta ilman meidän innostusta ja suin päin kohti unelmaa-asennetta CandoMiniä ei olisi varmaan koskaan perustettu. Muistan kun rustasimme kuorohakemuksia, suunnittelimme esiintymisasua ja teimme kuorolle Facebook-sivut. Kun koelaulujen jälkeen harjoituksiin kokoontui kahdeksan nuorta laulajaa, oli fiilis vähän epätodellinen: me ollaan oikeasti perustettu kuoro!

1476498_178464535684046_1646639961_n

Candominolaiset ompelemassa kuoropukuja candominiläisille syksyllä 2013.

CandoMini kaksi ensimmäistä vuotta olivat vähän hakemista ja oman identiteetin etsimistä. Laulajia ei ollutkaan niin helppo saada mukaan, mitä luulimme. Myös idea “farmikuorosta” piti unohtaa, sillä nuoria lapsia ei hirveästi innostanut ajatus siitä, että ehkä 5-7 vuoden päästä he voisivat päästä mukaan isojen kuoroon. CandoMinille piti asettaa omat tavoitteet ja lähtökohdaksi asetimme sen, että CandoMini toimisi itsenäisenä kuorona, joka tekisi aktiivisesti yhteistyötä Candominon kanssa. Toki Candominosta oli meille hurjasti hyötyä ja vetoapua etenkin alkuaikoina – pääsimme heidän kanssaan muun muassa heti vuoden ikäisenä kuorona nauhoittamaan pari joululaulua joulukorttilevylle ja esiintymään Ylelle radioitavassa joulukonsertissa, kun Candomino valittiin vuoden nuorisokuoroksi 2014–2015.

1483609_184557641741402_582397890_o

CandoMinin ensiesiintyminen Espoon tuomiokirkon joulukonsertissa 2013.

CandoMinin oma suunta ja sydän alkoi hahmottua pikkuhiljaa alun vaikeuksien jälkeen. Kirjoitin itselleni sellaisia tavoitesanoja, kuin laulun riemu, yhdessä kehittyminen, vahva ilmaisu ja vapaa, terve ääni. Samat tavoitteet ovat keskiössä edelleen. Suurin henkilökohtainen tavoitteeni CandoMinin suhteen oli se, että laulajat oikeasti nauttisivat kuorosta ja voisivat lähteä jokaisesta harjoituksesta kotiin hymyssä suin. En ole läheskään aina onnistunut tavoitteessa, ja aina kun joku lapsista on päättänyt lopettaa kuorouransa, olen valvonut öitä ja miettinyt, mitä olisin voinut tehdä toisin. Nykyisin olen oppinut suhtautumaan lapsikuoron suhteellisen nopeaan vaihtuvuuteen jo rennommin, mutta sydäntäni kuitenkin lämmittää kovasti ajatellessani erityisesti niitä laulajia, jotka ovat olleet mukana CandoMinissä jo useamman vuoden, osa jopa alusta asti.

Viidessä vuodessa pienestä ja arasta lauluporukasta on kasvanut säteilevä, reipas ja varsin taitava lapsikuoro. Itse olen myös kehittynyt kuoronjohtajana kuoron mukana, ja CandoMinin kanssa olen päässyt tekemään paljon upeaa musiikkia ja toteuttamaan itseäni muusikkona. Kilpailumenestymisiä ja tunnustuksiakin on tullut, mutta palkintoja tärkeämpänä olen aina pitänyt tätä koko matkaa – sitä, että saan työskennellä näin lahjakkaiden ja mahtavien lasten ja nuorten kanssa, opettaa ja oppia. Parhaita hetkiä minulle ovat ne, kun näen nuorissa laulajissa sen palon ja innostuksen musiikkia kohtaan, mikä itselläni on roihunnut rinnassa lapsesta lähtien.

11227054_351325185064646_6029836779486864320_n

Laulamisen lisäksi kuorossa on opeteltu kädentaitoja. Keväällä 2015 painoimme kuoroharjoituksissa itse t-paidat Tampereen Säveltä varten.

Yksin tätä työtä ei ole tehty – isoin kiitos kuuluu jok’ikiselle laulajalle, joka on joskus uskaltautunut mukaan CandoMinin koelauluun ja harjoituksiin asti. Te olette tehneet CandoMinistä CandoMinin. Jättimäinen kiitos kuuluu myös koko idean keksijälle, Emmille, jota ilman koko kuoroa ei olisi. Kiitoksen ansaitsevat myös kaikki kuorolaisten vanhemmat, jotka väsymättömästi jaksavat kuskata lapsia harjoituksiin ja toimia taustalla tukena ja turvana parhaansa mukaan. Kiitos myös korvaamattomasta tuesta Candomino, Esko ja koko kuoroperhe – yhdessä me näköjään pystymme ihan mihin vain!

Odotan innolla CandoMinin tulevia vuosia ja kaikkea sitä, mitä ne tuovat mukanaan. Tervetuloa juhlimaan meidän viisivuotista taivalta ja kuulemaan, mitä kuoro on näiden vuosien saatossa saanut aikaan!

1618045_284722931724872_2244184146545570939_o

CandoMini syksyllä 2014 Kauklahden kappelissa.

Viisivuotisen taipaleensa kunniaksi CandoMini matkaa lokakuussa Venetsiaan Claudio Monteverdi -kilpailuun ja järjestää matkaanlähtökonsertin jo tutuksi ja rakkaaksi tulleessa Kauklahden kappelissa. Konsertissa kuullaan sekä lauluja ja tarinoita kuorosta menneen viiden vuoden ajalta että Venetsian kisaohjelmistoa.
Tule mukaan juhlistamaan kanssamme syntymäpäiviä ja tukemaan matkaamme kohti Venetsiaa! Konsertissa myös vanhempaintoimikunnan järjestämä kahvitarjoilu, jossa perinteiseen tapaan kuorolaisten itsensä leipomia herkkuja.
CandoMini 5 vuotta – juhlakonsertti
– 13.10.2018 klo 18
– Kauklahden Kappeli
– Lapsikuoro CandoMini, johtaa Viena Kangas
– Liput 10e, alle 10-vuotiaat ilmaiseksi
Jos et pääse osallistumaan konserttiin, voit myös onnitella kuoroa kannatuslipulla, jonka voi ostaa täältä: https://liveto.fi/fi/tapahtumat/kohti-venetsiaa-matkaanlahtokonsertti/

Osta lippuja tästä