Juha Hovinen, Candominon puheenjohtaja 1979-1986

1980 otettiin käyttöön Olarin punatiilinen kirkko, arkkitehtien Käpy ja Simo Paavilaisen toimiston ensimmäinen suunnittelutyö. Kuoron harjoitukset siirtyivät Niittykummun kappelista uuden kirkon sivurakennuksen musiikkitiloihin. Kymmenen vuotta myöhemmin, 1990-92, tein töitä Paavilaisten toimiston päätyön, punatiilisen Vaasan yliopiston, yhtenä suunnittelijana. Olarin kirkon harjoitusten jälkeen pidimme usein jatkoja muutamien kuorolaisten kanssa Niittykummussa Espoon tuomiokirkkoseurakunnan tulevan kanttorin Petri Koivusalon kotona. Samalla tutustuin Petrin veljeen Mikaan. Minusta tuli myöhemmin Mikan tyttären kummi.

BBC:n Let the Peoples Sing -nauhakilpailun jaettu voitto 1980 oli käännekohta ja läpimurto. Se todisti kuorolle itselleen, että se kuulosti pitkään – mm. USA:n kiertueella 1979 – hiotun ohjelmiston parissa kansainvälisillekin korville tarkoitetulla äänitteellä riittävän hyvältä. Koska saavutus oli sama kuin Tapiolan yhteiskoulun kuorolla Erkki Pohjolan johdolla yhdeksän vuotta aikaisemmin, se antoi myös itsevarmuutta ja statusta, jonka pohjalta jaksettiin aktiivisesti rakentaa seurakuntayhtymän ja kaupungin entistä pitkäjänteisempää taustatukea. Joulukuussa 1980 käytiin näissä merkeissä esiintymässä sekä kirkkovaltuustolle että kaupunginvaltuustolle ja yhteyttä tiivistettiin niin tapaamisilla kuin kirjelmillä.

Olimme BBC:n kilpailussa Yleisradion edustajia. Kilpailun tuomariston puheenjohtajana oli 1979-80 kuorotoimittaja Niki Vaskola ja pidimme kiinni tiiviistä yhteistyöstä hänen kanssaan muun muassa kantanauhojen tallentajana. Kuoro teki 1980 aikana kuusi nauhoitusta radiolle ja televisiolle ja esiintyi vuoden aikana Suomen Yleisradiossa 109 kertaa. Ensimmäisten Saksan kiertueiden yhtenä tukipisteenä olivat Westdeutscher Rundfunkille (WDR) tehdyt studio- ja konserttiäänitykset Kölnissä. Yleisradiossa oli musiikkitoimittajana myös Leena Santalahti, joka kirjoitti lisäksi konserttiarvosteluja Länsiväylä-lehteen ja hänet pyydettiin siksi mukaan muutamille kuoron ulkomaankiertueille. Myöhemmin sain toisinaan sijaistaa häntä lehden musiikkitoimittajana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKiertueella Saksassa ja Belgiassa toukokuussa 1981

BBC:n kilpailuvoiton ohjelma julkaistiin 1981 osana Finngospelin eli pastori Jan-Erik Lindqvistin kanssa julkaistua LP-levyä. Lindqvist toi maahan ulkomaisten levy-yhtiöiden tuotemerkkejä ja hänellä oli ruotsalaisen Proprius-yhtiön kanssa läheiset ja viennin kannalta välttämättömät suhteet. Hän järjesti äänittäjäksi Propriuksen luottomiehen, ruotsalaisen Bertil Alvingin. Tämä kultakorva käveli kesken soundcheckiä kuoron eteen tuumailemaan ja teki sitten vaikutuksen pyytämällä joitain vierekkäisiä laulajia vaihtamaan paikkaa paremman äänitystasapainon tallentumiseksi. Lindqvist teki samoihin aikoihin yhteistyötä myös Astrid Riskan Jubilate-kuoron kanssa. Finngospelin kanssa seuraavaksi tehdyn Missa Brevis -levyn sisävihkoa varten teetin Yliopiston kirjastossa nuottikuvaustöitä Jussi Tiaisella. 30 vuotta myöhemmin toimitin saman valokuvaajan kanssa Espoon kaupungin 2000-luvun alkuvuosien julkisesta arkkitehtuurista kertovan kirjan.

Levytystoiminnan seuraava tavoiteltu askel oli yhteistyö Finlandia Recordsin Jaakko Borgin kanssa. Vaikka levy-yhtiö vaihtui, äänittäjä pysyi. Myöhemmin, kun organisoin Tapiolan Kamarikuorolle sen ensimmäisiä levytyksiä, järjestin teknisen laadun takaamiseksi saman tutun miehen äänittäjäksi.

Kuorolla oli 1977 muodostettu Metsovaaran rytmikkään kankaan mustavalkoinen ilme ja Tommi Tuomisen suunnittelema logo. Julkista ilmettä viimeisteltiin vielä painotuotteilla, joiden osaamisessa sain hyödyllistä teknistä oppia Suomenojalla toimineen Kivirannan graafisen laitoksen faktoreilta. Ensimmäinen pukuneuvottelu Vuokko Nurmesniemen kanssa pidettiin jo maaliskuussa 1979, mutta uusissa Vuokon suunnittelemissa ja valmistamissa mustavalkoisissa mekoissa päästiin esiintymään vasta helmikuusta 1985 alkaen.

Muistan, että brändäyksessä oli kerran pieni harmiton sivupolku. En enää muista koska ja millä paikkakunnalla mahdoimme olla laulamassa, kun kohtasimme vieraskirjan, jonka yhtenä aikaisempana allekirjoittajana oli ollut Vetelin Nuorisokuoro. Emme tietenkään voineet vastustaa kiusausta. Uusin nimenkirjoittaja oli Toiseksi Vetelin Nuorisokuoro.

Yleisradio isännöi seuraavaa kansainvälistä Let the Peoples Sing -kuorokilpailua 14.-15.10.2017. Katso videolta myös Candominon terveiset!

Osta lippuja tästä